Gelderland is een prachtig gebied in Nederland. Het is rijk aan natuurgebieden en daarom één van de meest populaire provincies om te bezoeken door wandelaars. Het is een geweldige plek om allerlei wandelingen te maken, met veel verschillende routes om te verkennen voor wandelliefhebbers van alle niveaus. Zo kun je kiezen uit rustige dorpswegen die je langs kastelen en meren leiden, tot lange, avontuurlijke paden die meer uitdaging bieden voor de ervaren hobbyist.
Of je nu op zoek bent naar een korte, rustige route of een lange, avontuurlijke wandeltocht, er zijn veel routes in Gelderland om uit te kiezen. In dit artikel zullen we de mooiste wandelroutes in Gelderland bespreken. We zullen ingaan op de verschillende gebieden en mogelijkheden, zodat je de route kunt kiezen die het beste bij je past. We zullen ook kijken naar de verschillende bezienswaardigheden die je onderweg kunt bezichtigen. Lees dus snel verder om te ontdekken welke wandelroutes je kunt gaan verkennen!
Wandelen op de Hoge Veluwe: 12 km – ca. 3 uur
Als het aankomt op een prachtige wandeling in Gelderland, dan zijn de Gelderse bossen en duinen één van de eerste dingen waar men aan denkt. Het Nationale Park de Hoge Veluwe is een schitterend gebied vol met lange bomenlanen en uitgestrekte heidevelden. Hier en daar vind je glanzende vennen die op een bijna poëtische wijze het landschap in haar water weerspiegelen. Alhoewel Nederland bekend staat om haar vlakke landschap, kun je in de Hoge Veluwe genieten van het uitzicht op een heuvelachtig boslandschap. Het biedt de perfecte plek om allerlei soorten wild te spotten, waaronder herten en zwijnen. Bovendien kun je ervoor kiezen om tegelijkertijd in de buurt het Kröller-Müller museum te bezoeken. Dit is met gemak één van de mooiste kunstmusea in ons land. Kortom, deze wandelroute op de Hoge Veluwe moet je minstens één keer in je leven hebben gelopen.
Toegang & toegankelijkheid - Hoge Veluwe
je hebt voor het betreden van de Hoge Veluwe een entreebewijs nodig. Deze kun je aanschaffen bij de ingang of van tevoren online. De route kan deels zijn afgesloten tussen 15 september en 15 oktober in verband met de hertenbronsttijd. Verder is het verplicht om honden aangelijnd te houden gedurende de wandeling. Vanwege de zand- en bospaden is deze route niet geschikt voor mindervaliden.
Stadswandeling Arnhem: 4.5 km – ca. 1 uur en 30 minuten
Ben je niet op zoek naar een wandeling in de natuur, maar naar een mooie stadswandeling? Deze loop je natuurlijk in de historische hoofdstad van Gelderland, het mooie Arnhem! Ondanks dat in 1944 helaas veel van de stad is verwoest tijdens de Slag om Arnhem, is gelukkig niet alles verloren gegaan. Zo brengt deze stadswandeling door Arnhem je langs middeleeuwse kerkers en naar de voet van de wereldberoemde Brug te Ver – de Rijnbrug. In de binnenstad vind je een verscheidenheid van modewinkels om heerlijk bij te kunnen neuzen en shoppen. Het hoogtepunt van deze standswandeling is een bijzondere trip naar een 73 meter hoog uitzichtpunt in de toren van de Eusebiuskerk. Deze maak je met een glazen lift! Verder zit Arnhem vol met nog veel meer leuke bezienswaardigheden om te bezoeken en activiteiten om te beleven.
Toegankelijkheid - binnenstad Arnhem
Ben je van plan om gezellig de hond mee te nemen tijdens de stadswandeling? Natuurlijk is dit toegestaan, alhoewel je vanzelfsprekend geacht wordt om ervoor te zorgen dat je deze gedurende de hele wandeltocht aangelijnd houdt. De route heeft geen beperkingen voor mindervaliden, maar je moet er wel rekening mee houden dat er op een aantal punten kinderkopjes liggen.
Wandelroute Kasteel Huis Bergh: 6 km – ca. 1 uur en 30 minuten
Wil je graag een wandeling maken door een prachtig landschap én dit tegelijkertijd combineren met een bezoekje aan één van de vijf allermooiste kastelen van Nederland? Dan is deze wandelroute langs Kasteel Huis Berg voor jou het perfecte dagje uit. Huis Bergh is een kasteel van een significant formaat dat omringd is door een ringwal en slotgracht, welke vroeger de bewoners veilig hielden. Gedurende de wandeling naar en langs het kasteel loop je door uitstekend bewaard gebleven straten waar je met zorg gerestaureerde monumenten kunt bewonderen. Verder kun je genieten van de idyllische omgeving en kom je onderweg ook nog een schitterende wijngaard en de Zwarte Molen tegen. Meer dan genoeg om onderweg te zien dus!
Toegang en toegangkelijkheid - wandelroute kasteel Huis Bergh
Honden zijn toegestaan op deze wandelroute, maar houdt deze wel aan de lijn. Op een klein gedeelte van de tocht is het toegestaan om honden los te laten, namelijk bij de Zwarte Molen. De route is helaas niet geschikt voor mindervaliden, vanwege onder andere de onverharde paden en de trappen rondom het kasteel. Voor het bezoeken van het kasteel moet je vooraf tickets reserveren online.
Berg en Dal wandeltocht: 16 km – ca. 4 uur
Ben je op zoek naar een lange wandelroute in Gelderland waar je, inclusief pauzes onderweg, een halve dag zoet mee kunt zijn? Dan is de Berg en Dal wandelroute waar je zo’n 4 uur mee bezig bent de ideale keuze voor jou. Vooral in de herfst is deze tocht rond de beboste stuwallen rond de Duivelsberg een waar genot om te lopen. Het bos is rijk aan een verscheidenheid van adembenemend prachtige boomsoorten, zoals reuzengrote eiken, beuken en kastanjes. Ook zie je er in de juiste tijd van het jaar overal allerlei soorten paddenstoelen groeien. Deze tocht is voornamelijk populair onder ervaren wandelaars vanwege de lengte en het ongelijke landschap. Gedurende het wandelen doorkruis je verlaten akkerlanden waar je allerlei wilde planten en dieren kunt spotten. De echte natuurliefhebber wilt deze wandelroute niet ontlopen!
Toegankelijkheid - Berg en dal bos
Het meenemen van honden is toegestaan, wanneer je deze aan de lijn houdt. Op een klein gedeelte van de route is het mogelijk om honden los te laten. Achter de Stollenbergflats is namelijk een hondenlosloopgebied te vinden. Deze tocht is niet geschikt voor mindervaliden, omdat deze voornamelijk bestaat uit onverharde bospaden.
Wandelroute voor kinderen: Kabouterpad Nunspeet. 45 min.
Is jouw kleintje oud genoeg om zijn of haar eerste kabouters te spotten? Of hebben jullie dit al vaker samen gedaan en kunnen jullie er geen genoeg van krijgen? De wandelroute door het Kabouterpad Nunspeet is gedurende de herfst een waar avontuur voor de kids. Het betreft een georganiseerde wandeltocht, dus het is ook nog eens een leuke manier om nieuwe vriendjes te maken. Om deel te nemen aan de wandeltocht moet je hiervoor online een reservering plaatsen. Bij aankomst ontvangen de kinderen een kaboutermuts, zowel als een knapzak met een pakje drinken en koekjes. Deze zijn inbegrepen bij de prijs van de entree. Het is dus tevens een ideale mogelijkheid voor een avontuurlijk kinderfeestje!
Toegang en toegangkelijkheid - Kabouterpad Nunspeet
Het meebrengen van honden is toegestaan, mits deze aan de lijn gehouden worden. Het bezoekerscentrum is eenvoudig toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Er loop parallel langs het Kabouterpad een verhard rolstoelpad waardoor mindervaliden van een heel kleine afstand mee kunnen genieten van het plezier. Het Kabouterpad zelf is namelijk onverhard en dus niet geschikt voor personen die gebruik maken van een rolstoel of rollator om te betreden. Het is tevens mogelijk om het Kabouterpad te lopen wanneer het startpunt is gesloten, door het als een paaltjesroute te volgen.
Voel je al de kriebels opkomen om jouw wandelschoenen aan te trekken? Dan is het ons gelukt om jou te inspireren om een mooie wandelroute in Gelderland te kiezen! We wensen je alvast veel plezier met het beleven van één van de prachtige wandeltochten in deze schitterende provincie.